.

2012-03-17
05:39:54

LSS kom från himmlen sänt

I januari i år fick jag en kallelse om möte med min LSS-handläggare där vi skulle diskutera vad för insatser dom kunde erbjuda mig.

(LSS betyder Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och ni kan läsa mer om dom om ni klickar på namnet) om du har Autism, AS, Downs Syndrom eller kanske tom ADHD så har du vissa lagliga rättigheter.

Det fastslogs under detta möte att jag skulle få en kontaktperson enligt 9 § 4 LSS.

För tre veckor sedan fick jag gå till Korpen där jag träffade kvinnan som skulle bli min kontaktperson. Hon var ca 10 år äldre än mig (enligt mitt önskemål) och jobbar på dagarna med människor med grav Autism. Och nu när hennes barn snart ska flytta hemifrån kände hon att hon vill jobba kvällar med, och då blev jag utvald.


Så vi har börjat gå på date en gång i veckan skulle man kunna säga. Bara så jag kommer ut ur min lägenhet och faktiskt kan vara på platser där det finns andra människor. Något som jag inte klarar av att göra på egen hand.

Första gången gick vi på ett litet fik på Öster, i torsdags åkte vi ner till havet som jag älskar så mycket och drack kaffe sen gick jag ner till den steniga stranden och andades frisk luft och kollade på alla sjöfåglar, fotade dom lite osv.

Nästa vecka ska vi till Almedals-biblioteket och då kommer iaf jag när jag hittat några spännande böcker troligen dras ner till mitt älskade hav igen.


I framtiden har vi pratat om att gå på bio, att åka till Romafilm och leta spel till min Gameboy osv. När jag vågar släppa in henne i mitt hem kanske jag kommer ge henne en snabb kurs i svensk vegetarisk husmanskost. Dom äter inte griskött i hennes familj nämnde hon nu senast. Och har frågat mig om det inte är svårt att inte äta kött. Och när jag lyckas samla mod nog att gå till tandläkaren (jag är livrädd för alla läkare som kan tillfoga mig smärta nämligen) så kanske hon kan följa med som moraliskt stöd. Hon ska även hjälpa mig i kontakt med myndigheter osv eftersom jag inte klarar av att tex prata i telefon och ska jag på möte någonstans så sitter jag mest och stirrar i golvet och mumlar fram mina svar.

Min kontaktperson ger mig även ständiga komplimanger om hur duktig jag är som vågar gå på ett fik och lovsjunger min intelligens. Det är nästan så jag blir lite generad.


Så jag har bara goda saker att säga om LSS. Personalen där vet vad det handlar om och ser inte ner på oss. Jag vet att jag har några mammor som läser denna blogg och allt jag har att säga är att så fort era barn fått sin diagnos så ta kontakt med LSS i eran kommun!


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: