.

2012-05-15
22:59:43

Maniskt sorterande
Mitt första blogginlägg sedan min musa lämnade mig för att ha skoj i någon annan dimention. Och det är ett inlägg han gav mig inspirationen till när han ännu levde.

Detta inlägg kommer handla om något vi Aspies har någon sorts inre tvång att göra, nämligen sortera.
Och jag som blir galen när jag inte hittar det jag söker sorterar allt i mitt hem.

Vi kan börja med bokhyllorna. Ena bokhyllan är helt tillägnad Stephen King och Dean Koontz. Där är böckerna sorterade efter utgivningsår, utom novell-samlingarna som har en egen underkategori. Den andra bokhyllan är sorterad efter först författare, sen genre. Mina filmer och skivor är sorterade på samma vis.

Nu följer lite bilder från mitt hem.
Vi börjar i badrummet.Min kosmetika är uppsorterad i två plastbackar. En för puder och liknande, en för ögon och läppar. Lådan på hyllan ovanför innehåller hårfärg, nagellack och smycken. Ovanpå den står en liten back där febertermometer, pincetter, nagelsax osv förvaras.
På ovansidan av spegelskåpet står min medicinlåda som innehåller div tabletter, plåster, salvor osv.

Jag har glasburkar i hela lägenheten som innehåller saker som rökelser, batterier, säkerhetsnålar, knappnålar, skruva och spik och allt annat småkrafs som jag vill veta var det är när jag behöver dom. En rökare har askfat, jag har två glasburkar (en för varje rum) att lägga använda prillor i. Dessa sparar jag dock inte på, jag tömmer dom som en rökare tömmer sina askfat. Jag har dessutom en speciell låda där jag lägger allt som har med datorn att göra, sladdar, programskivor, instruktionsböcker osv.

Och alla papper som rör min diagnos har såklart ett eget hem dom med:Jag har även två burkar som innehåller piercingsmycken.
En för saker som är grövre än 1.6 mm:Och en för saker som är 1.6 mm:Även i min dator råder det strikt ordning, allt är indelat i mappar med undermappar. Här får ni en rundtur i en av mina största.

Vi går in i mappen med bilder, där det finns en mapp för varje enskild person och en för grupp-bilder
Eller om ni hellre ville lyssna på musik, där finns en mapp för varje del av karriären:


Och självklart har den här bloggen en egen mapp:Varför gör jag allt detta kan man undra. Jag är inte tvångsmässigt pedantisk, jag kan leva i en halvstökig lägenhet utan att börja klättra på väggarna, men just att veta var i kaoset saker befinner sig är mycket viktigt för mig.

Det verkar som sagt vara något som nästan alla Aspies gör, men är du Neurotypisk och också håller på såhär får du gärna upplysa mig om det.

Så, det får räcka för denna gången. Men som ni ser på sista bilden har jag ett nytt inlägg på gång.