.

2012-05-15
22:59:43

Maniskt sorterande
Mitt första blogginlägg sedan min musa lämnade mig för att ha skoj i någon annan dimention. Och det är ett inlägg han gav mig inspirationen till när han ännu levde.

Detta inlägg kommer handla om något vi Aspies har någon sorts inre tvång att göra, nämligen sortera.
Och jag som blir galen när jag inte hittar det jag söker sorterar allt i mitt hem.

Vi kan börja med bokhyllorna. Ena bokhyllan är helt tillägnad Stephen King och Dean Koontz. Där är böckerna sorterade efter utgivningsår, utom novell-samlingarna som har en egen underkategori. Den andra bokhyllan är sorterad efter först författare, sen genre. Mina filmer och skivor är sorterade på samma vis.

Nu följer lite bilder från mitt hem.
Vi börjar i badrummet.Min kosmetika är uppsorterad i två plastbackar. En för puder och liknande, en för ögon och läppar. Lådan på hyllan ovanför innehåller hårfärg, nagellack och smycken. Ovanpå den står en liten back där febertermometer, pincetter, nagelsax osv förvaras.
På ovansidan av spegelskåpet står min medicinlåda som innehåller div tabletter, plåster, salvor osv.

Jag har glasburkar i hela lägenheten som innehåller saker som rökelser, batterier, säkerhetsnålar, knappnålar, skruva och spik och allt annat småkrafs som jag vill veta var det är när jag behöver dom. En rökare har askfat, jag har två glasburkar (en för varje rum) att lägga använda prillor i. Dessa sparar jag dock inte på, jag tömmer dom som en rökare tömmer sina askfat. Jag har dessutom en speciell låda där jag lägger allt som har med datorn att göra, sladdar, programskivor, instruktionsböcker osv.

Och alla papper som rör min diagnos har såklart ett eget hem dom med:Jag har även två burkar som innehåller piercingsmycken.
En för saker som är grövre än 1.6 mm:Och en för saker som är 1.6 mm:Även i min dator råder det strikt ordning, allt är indelat i mappar med undermappar. Här får ni en rundtur i en av mina största.

Vi går in i mappen med bilder, där det finns en mapp för varje enskild person och en för grupp-bilder
Eller om ni hellre ville lyssna på musik, där finns en mapp för varje del av karriären:


Och självklart har den här bloggen en egen mapp:Varför gör jag allt detta kan man undra. Jag är inte tvångsmässigt pedantisk, jag kan leva i en halvstökig lägenhet utan att börja klättra på väggarna, men just att veta var i kaoset saker befinner sig är mycket viktigt för mig.

Det verkar som sagt vara något som nästan alla Aspies gör, men är du Neurotypisk och också håller på såhär får du gärna upplysa mig om det.

Så, det får räcka för denna gången. Men som ni ser på sista bilden har jag ett nytt inlägg på gång.

Kommentarer:

Jo jag är nog ungefär likadan. Jag kan leva i en relativt stökig lägenhet utan att det bekommer mig det minsta. Men bara om det är i ett relativt organiserat kaos. Framför allt har jag väldigt systematisk sortering i dvd-hyllan. Alla filmer sorterade efter skådespelare, regissör eller vilken genre det är på filmen.Vad gäller bokhyllan så är det inte riktigt lika pedantiskt sorterat. Bara om det är böcker som hör ihop pga av författare eller att de ingår i en bokserie som tex harry potter böckerna och twilight. Sen har jag biografier på ett ställe och fakta böcker på ett annat. annars är det ingen direkt strukturerad ordning där. BTW så är Stephen King och Dean Koontz författare som även jag tycker om att läsa. Har dock inte så många böcker med dessa författare. Bara "Det Mörka Tornet"-serien (som är något av det bästa jag läst), "Den gröna milen" och "Knackarna" med Stephen King. Och "Gömstället", "Alltid Odd" och "Himlen Kan Vänta" med Dean Koontz. Favoritboken med honom är "Skymningsögon".Men utöver detta är det inte så mycket som jag har behov av att är organiserat. Bara man vet någorlunda var man kan hitta prylarna när man ska ha dem så är jag nöjd.

Svar: tänkte bara säga att jag har sparkat liv i bloggen igen, å nu ska ha frågestund. du är välkommen att lämna frågor om du vill! :)
Thina

2012-05-16 @ 00:09:24
#2: Felicia

Jag är lite som dig, men det sista har jag inte "orkat" psykiskt att ha det exakt i ordning som jag vill ha det. men jag VET exakt vart saker är. Vissa små saker kan man missa vart det ligger.Jag hatar att ha det stökigt, men dör inte av det heller, om det inte är det när någon kommer på besök, då skäms jag något grymt, men skiter i det ändå.Jag är en person som Egentligen diskar efter varje måltid, men ingen aning om vart den rutinen tagit vägen?...Jag gillar det du skriver så man vet att man inte är själv med vissa grejer.Kan du förklara lite mer för mig, kanske i ett inlägg eller något, vad som menas med Atypisk autism menas med? Fattar inte riktigt genom att läsa på nätet fullt ut samt hur en läkare förklarar.Sköt o dig! Kram

Svar: tänkte bara säga att jag har sparkat liv i bloggen igen, å nu ska ha frågestund. du är välkommen att lämna frågor om du vill! :)
Thina

2012-05-24 @ 11:30:36
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: